Szabályozza hormoszintjét természetesen barátcserjével

1135
HOZZÁSZÓLÁS:

A barátcserje (Vitex agnus-castus vagy illatos barátcserje) közvetlenül hat az agyalapi mirigy működésére és ezáltal a szervezet hormonháztartásának egyensúlyára.vitex-baratcserje-05

A vasfűfélék családjába tartozó cserje az ókorban a tisztaság, a szűziesség szimbóluma volt.

Még ma sem született megegyezés arról, hogy a növény neve a görög „a gonos” (utódok nétküti), vagy a latin „agnus” (bárány) és „castus” (szűzies) szavakból származik-e.

A középkori kolostorokban a barátcserje borsosan csípős bogyóit az ágy szalmájához keverték, hogy távot tartsák a szerzetesektől és apácáktól a szemérmetlen gondolatokat.

Természetes hormonális hatások

Modern vizsgálati módszerekkel kimutathatóvá vált, hogy a barátcserje növényihormon-tartalmú magjainak hatása hasonló a progeszteronéhoz.

Az ösztrogénnel együtt a progeszteron hormon felelős szinte minden női termékenységgel kapcsolatos funkció szabályzásáért.

Ez a hormon szabályozza a méhnyálkahártya szerkezetének átalakulását a ciklus második felében, és az ösztrogénektől függetlenül felelős az ovuláció után beálló testhőmérséklet-emelkedésért.

Ha a női szervezetben túl kevés progeszteron képződik, a menstruáció rendszertelenné válik, a ciklusok rövidülnek, és közti vérzések tépnek fel.

A barátcserje segít a nőknek

Ezért alkalmazzák a barátcserje termésének vizes-alkoholos kivonatait a premenstruációs szindróma kezelésére, a rendszertelen ciklus szabályzására és a fájdalmas mellfeszülés enyhítésére is.

Az említett kellemetlenségek néha az emlőmirigyek működésére és a tejképzést szabályzó hormon, a prolaktin szintjének emelkedésére is visszavezethetőek, amelyet gyakran a stressz vált ki.

A barátcserje hozzájárul egy fontos idegingerátvivő vegyület, a dopamin felszabadulásához, amely gátolja a prolaktin termelődését és így csökkenti a menstruációt megelőző napokon tapasztalható fájdalmas mellfeszülést.

Természetgyógyászati alkalmazás

A természetgyógyászatban is járatos nőgyógyászok csak a ciklus második felében ajánlják a barátcserje-készítmények alkalmazását, amikor a szervezet már képes reagálni a progeszteronra is.

A ciklus 12. és 28. napja között fogyasszunk naponta háromszor 20-20 csepp barátcserje-tinktúrát vagy más kiszerelésű készítményt.

A kúra hatása lassan mutatkozik meg, három ciklust is meg kelt várnunk, amíg megbizonyosodhatunk, hogy a barátcserje a mi esetünkben is megfelelő hatású-e.

Mint bármely más hormonális hatású növény esetében is, elképzelhető, hogy testünk a tünetek fokozódásával reagál. Ebben az esetben a barátcserje nem megfelelő szer a számunkra.

Nem csökkenti a vágyat

Egyébként a növényi készítmények alkalmazása esetén nem kell tartanunk attól a veszélytől, hogy hatásukra többé nem találunk örömet a testi szerelemben. A tudományos vizsgálatok a mai napig nem mutatták ki, hogy a növény alacsony dózisban történő alkalmazása vágycsökkentő hatású tenne.

A barátcserje bizonyos esetekben a fogamzóképességet is segíti: ha a gyermektelenség oka a sárgatest-képződés zavara, az Agnus castus kedvező hatású lehet erre a funkcióra is.

1135
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]