Nézze meg, milyen okok állhatnak a késő, kimaradó menstruáció mögött!

987
HOZZÁSZÓLÁS:

Nagy riadalmat képes okozni a nők körében, ha késik a menstruációjuk. A legtöbbek első gondolata ilyenkor természetesen az, hogy terhesség következett be, és ezért nem jött meg  havi vérzés. Persze ez is lehet az oka a jelenségnek, de amennyiben kizárható a várandósság, akkor számos egyéb tényező is okozhatja a menses késését vagy elmaradását.

1. Stressz

A túl nagy feszültség negatívan hat az egész szervezetre, így a menstruációs ciklust is befolyásolja. Így a fokozott stressz hatására késhet, de akár ki is maradhat a havi vérzés. Valószínűleg így próbálja megakadályozni a szervezet egy esetleges terhesség bekövetkeztét, mivel a folyamatos stresszhatások közepette nem éppen ideálisak a körülmények a várandóssághoz.

2. Napirendi változások

A szervezet belső órája óramű pontossággal dogozik, azonban ha felborítjuk a napirendünket, akkor a hormonális egyensúly is könnyen megbomlik, és ez felelős lehet a menstruáció szabálytalanságaiért is. Éjszakai és nappali műszakban felváltva dolgozóknál gyakorta figyelhető meg ez a jelenség.

 3. Testsúlybeli szélsőségek

A túl magas és a túl alacsony testsúly egyaránt befolyásolhatja a hormonális rendszer működését. A túlsúlyos nőknél sok esetben lesz szabálytalan a ciklus, akár ki is maradhatnak havi vérzések. A nagyon sovány testalkatúak esetében pedig azért késlelteti vagy akadályozza meg a peteérést a szervezet, mert így akar védekezni az ellen, hogy a magzat számára veszélyes állapotban történjen meg a fogantatás. Ugyanez érvényes a sportoló nőknél vagy az atlétáknál is, akiknek alacsony a testzsírszázalékuk, valamint az étkezési zavarokkal küzdők esetében is megfigyelhető a jelenség.

 4. Betegségek

Akár egy kisebb megfázás is befolyással lehet a ciklusra, nem beszélve a krónikus betegségekről. Ha pedig éppen az ovuláció környékén érezzük magunkat a legpocsékabbul, akkor ez akár késleltetheti is a peteérést, és ezzel együtt az egész menstruáció folyamatát is. Emellett bizonyos súlyosabb betegségek is lehetnek felelősek a menstruációs ciklus zavaraiért, mint például a tuberkulózis, a cukorbetegség vagy akár a májproblémák is. Azonban ezeket a kórképeket egyéb tünetek is szokták kísérni.

 5. Gyógyszerek hatásai

Sok gyógyszer lehet hatással a hormonális rendszerre, ezáltal pedig a menstruációra is befolyással bírnak. Ezek közé tartoznak a különféle hormonális fogamzásgátló tabletták is, amelyek eleve megszüntetik a peteérést, így a normál menstruáció helyett csupán menses szerű vérzés jelentkezik a szedésük mellett.

 6. Közelgő változókor

A 40 éves kor feletti nők esetében ha késik vagy kimarad a menstruáció, az a közelgő menopauzára is utalhat.

987
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]