Mit kell tudni a serdülőkori vérzési zavarokról?

1088
HOZZÁSZÓLÁS:

A havi vérzés megindulása mérföldkő a serdülő lány éleiében. Az emlők növekedésével és a fanszőrzet megjelenésével együtt azt jelzi, hogy az egészséges belső és külső nemi szervű, valamint a rendes idegi és hormonális rendszerű, ám szexuálisan fejletlen lány nemileg hamarosan éretté, gyermek kihordására képessé válik.noi-nok-egeszseg-wellness

Eleinte nincs tüszőrepedés

Habár az első havi vérzés átlagosan 12-13 éves korban indul meg, a menstruációk eleinte nem járnak együtt tüszőrepedéssel. Sőt, még csak nem is szabályos időközönként következnek be. Egy amerikai fölmérés szerint az első tíz ciklusra tizenöt hónap alatt kerül sor, s körülbelül a huszadik ciklus táján válik ez az élettani folyamat nagyjából szabályossá.

Mindebben természetszerűleg nagy egyedi eltérések mutatkoznak. A serdülőkori menstruációs ciklus átlagosan huszonkilenc és fél napos, de huszonegytől negyven napig mindenféle ciklus előfordul. Hasonlóképpen különbözik a havi vérzés időtartama és a kiürülő vér mennyisége is. Az előbbi három és nyolc nap között változik, az utóbbi 40-100 millilitert tesz ki.

Mikor rendellenes a menstruáció?

Minden, ami ezektől eltér, rendellenes. Ha egy lánynak 15 éves koráig nem indul meg a havi vérzése, ha megindul ugyan, de bizonyos idő múltán hat hónapnál hosszabb időre abbamarad, ha huszonegy-napnál rövidebb vagy negyven napnál hosszabb a ciklusa, ha nyolc napnál tovább menstruál, ugyanúgy ajánlatos nőorvoshoz fordulnia, mint amikor a saját becslése szerint túlságosan sok vért veszít ilyenkor.

Habár e tekintetben nem teljesen mérvadók az átlagos adatok, erre mutat, ha naponta nyolcszor-tízszer is vattát kell cserélnie a vérrel való átitatódás miatt, illetőleg – erre laboratóriumi vizsgálat derít fényt – a kelleténél kevesebb vérfesték (hemoglobin) van a vérében.

Milyen okok húzódnak meg a vérzési rendellenességek hátterében?

Jobbára olyanok, amelyek a serdüléssel kapcsolatosak, illetőleg amelyek ekkor válnak nyilvánvalóvá. De közéjük sorolhatók azok a fejlődésbeli hibák is, amelyek ugyan már a születéskor vagy nem sokkal azután szembeszökőek, de menstruációs probléma csak ilyenkor származik belőlük.

Minthogy a serdülés folyamata a köztiagybeli hipotalamuszban és az agyalapi mirigyben végbemenő változásokkal kezdődik, ha a belső elválasztású rendszer e két központjának a fejlődésében, működésében és a petefészekkel meg a mellékvesekéreggel való kölcsönös kapcsolatuk érésében zavar támad, annak egyebek között a havi vérzés megindulásának az elmaradása, vagy rendetlen menstruáció lesz a következménye.

Habár előfordul, hogy az agyalapi mirigy képtelen a petefészek működését szabályozó, irányító hormonok termelésére és elválasztására, az esetek többségében mégis inkább e mirigynek az átlagosnál lassúbb érése miatt késik az első havi vérzés. Ezt az mutatja, hogy amikor azután megindul a petefészek működésének a serkentése, ettől kezdve olyan lesz a serdülő lány menstruációs ciklusa, mint előbb érő kortársaié.

Mi játszhat közre a hipotalamusz és az agyalapi mirigy késői érésében?

Egyebek között a pajzsmirigy csökkent működése, a mellékvesekéreg túltengése, a vékonybél- és a fekélyes vastagbélgyulladás okozta felszívódási zavar, az idült veseelégtelenség és tüdőbetegség, a súlyos szívbaj, bizonyos rosszindulatú daganatok, fertőzések (tébécé, agyvelő- és agyhártyagyulladás) és sérülések, de szóba jöhet a rendszeres kimerítő testi munka, a hiányos étkezés és a lelki eredetű étvágytalanság is.

Az egyesült államokbeli Georgiái Orvostudományi Egyetemen végzett fölmérés szerint az esetek 44 százalékában a petefészek elégtelen vagy hiányzó működése miatt támad a vérzési zavar. Ezt okozhatja örökletes hiba, például az, hogy hiányzik a lány sejtjeiből az egyik X nemi kromoszóma. Emiatt vagy egyáltalán nem fejlődik ki petefészke, vagy e nemi mirigye fejletlen marad, és fejletlen méh társul hozzá (ezért ritka körükben az olyan nő, aki teherbe esik).

De egyéb ártalmak (járványos fültőmirigy-gyulladás szövődményeként támadó petefészek-gyulladás, autoimmun betegség, daganatellenes kezelés stb.) miatt szintén nagymértékben csökkenhet a petesejtet magukba foglaló tüszők száma. Ennek az lesz a következménye, hogy a lánynak megindul ugyan a havi vérzése, s egy darabig nincs is baj vele, ezután azonban zavar támad a ciklusában, s nemegyszer elmarad a vérzése.

Külföldi tapasztalatok szerint a vérzéshiány miatt nőorvoshoz forduló serdülő lányok 18 százalékának valamilyen fejlődésbeli rendellenessége van. A legsúlyosabb a Rokitansky-Kuster-Hauscr-tünetegyüttes, amelyben a méh- és a hüvelyhiányhoz vese-, szív- és vázrendszeri rendellenesség társulhat. Ha a lány petefészke rendesen működik, serdülőkori fejlődése szokványos lesz, havi vérzése azonban magától értetődően nem lehet.

Végezetül megemlítjük, hogy bizonyos véralvadási zavarok, rosszindulatú daganatok (fehérvérűség, hüvely-, méh- és méhnyakrák), fogamzásgátló eszközök és tabletták, sérülések, a belső nemi szervekbe jutó idegen testek, a méhnyálkahártya gyulladása és a teherbe esés szintén beleavatkozhatnak a havi vérzés menetébe.

Hogyan deríthető ki az ok?

A havi vérzés hiányának vagy szabálytalanságának a földerítése valóságos nyomozó munka. A kórtörténet fölvétele után tüzetes vizsgálatra kerítenek sort, amelynek során egyebek között ellenőrzik a testi fejlettséget (a testmagasságot, a mell nagyságát, a fanszőrzet alakulását stb.), a fejlődésbeli hibákat, a vér hormontartalmát (a hipotalamuszból, az agyalapi mirigyből és a petefészekből származó hormonokat egyaránt), a sejtek kromoszómaszámát, és tisztázzák azt is, hogy milyen betegség(ek) társul-(nak) a belső elválasztású rendszer és a nemi szervek fejlődésbeli és működési hibájához.

Hogyan kezelhető?

A vérzéshiányt jobbára gyógyszerekkel (köztük hormonokkal) kezelik, de megokolt esetben sebészeti beavatkozásra is sort kerítenek. Természetszerűleg műtétre van szükség olyankor, amikor az említett tünetegyüttesben szenved a lány. Új méhhel ugyan nem tudják megajándékozni őt, hüvely azonban készíthető neki, s ekképp legalább a nemi életből nem rekesztődik ki.

1088
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]