Mire számíthatunk a császármetszés során?

937
HOZZÁSZÓLÁS:

Amennyiben időben kiderül, hogy császárral kell szülnünk, akkor valószínűleg fel fogják ajánlani az epidurális vagy a gerincagyi érzéstelenítés lehetőségét. Elképzelhető, hogy megengedik párunknak, hogy mellettünk lehessen, és kezébe is vegye majd az újszülöttet.

Váratlan helyzet esetén azonban az események felgyorsulnak!

Ilyenkor nincs idő az érzéstelenítés módját kiválasztani. Valószínűleg egy általános érzéstelenítést is kap a kismama, amitől elkábul, de ez nem minden esetben történik így. A legtöbb apát kiküldik az altatásnál, de talán meg lehet beszélni az orvossal, hogy bent maradhasson.

Hogyan zajlanak az események a műtőben?

  • A kismama intravénás injekciót kap a folyadék pótlására és fájdalomcsillapítás céljára. Beszéljünk előtte a saját aneszteziológusunkkal. Kérdezzük meg, milyen fajta érzéstelenítőt fog alkalmazni.
  • A szeméremszőrzetet teljesen le kell borotválni, vagy csak azon a részen, ahol a bemetszés megtörténik.
  • Egy katétert fognak bevezetni a hólyagba. Mivel a hólyag éppen a műtéti terület közepén helyezkedik el, az orvos üy módon biztosítja, hogy kicsi és üres maradjon, hogy ne legyen majd útban.
  • A műtőben egy függönyt engednek a mellkas fölé, hogy megkíméljenek a hasüregen történő bemetszés látványától. A műtét egyébként hallható, ha érzéstelenítést kapunk, és furcsa, ‘cipzárnyitáshoz hasonló érzést’ tapasztalunk, amikor a bőr külső rétegén elvégzik a bemetszést.

A szülész kétféle vágás közül választhat:

1.) A legnépszerűbb a bikini- vagy rézsútos vágás, amit a szeméremcsont természetes vonala fölött végeznek el, és 15 centiméternél rövidebb. A „bikinivágás” jól gyógyul, és szinte láthatatlan is lesz.

2.) A függőleges vágást szintén alkalmazzák, a szeméremterület fölött halad egyenesen felfelé több centiméter hosszan. Ne feledjük, hogy ez a külső vágás nem feltétlenül ugyanakkora, mint amekkorát a szülész a méh felszínén ejt. A méh alacsonyabb, vastagabb végén a legbiztonságosabb a vágás, mert itt kevésbé vérzik.

Jó tanács: Kérdezzük meg az orvost, hogy nálunk melyik metszést végzi el. Különböző körülmények figyelembevételével határozza meg ugyanis az orvos a vágás irányát, de előre tudhatjuk, hol lesz a forradás. Például a klasszikus és régimódi függőleges vágás – amelyet a méh tetején végeznek – akadályozza a későbbi vaginális szülést.

Sikeres szüléskor (…):

(…) Először a baba fejét emelik ki.

A maga kis vízi világából kivett újszülött kevésbé látszik majd kimerültnek, és sokkal jobban érzi magát, ha a császármetszést a szülés megindulása előtt elvégzik. Leszippantják az orráról és a szájáról a nyálkát, mielőtt a testét is kiemelik.

Amíg a metszés során keletkezett sebet összevarrják, addig az újdonsült kismama, vagy a műtőbe beengedett párja már a kezében tarthatja a kisbabát.

Elejétől a végéig kb. 45 percet töltünk majd a műtőben.

937
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]