Milyen hormonális változások mennek végbe a pubertás kezdetén?

994
HOZZÁSZÓLÁS:

Több tényező játszik szerepet a pubertás lezajlásában, de a mechanizmusa még ma is talány. Nem kezdődik hirtelen, egyetlen jelre, hanem lassanként a hipotalamusz-agyalapimirigy-tengely finoman érzékeny irányításával.canstockphoto3237023

A központi idegrendszer – amely egyszerre az események nagy kezdeményezője és koordinátora – az érettség bizonyos fokán felszabadítja a hipotalamuszt a gyermekkori tétlenség állapotából. A hipotalamusz munkához lát és aktivizálja az agyalapi mirigyet, amely a maga módján „bátorítja” a petefészkeket az ösztrogének termelésére, a tüszők fejlesztésére, melyekből havonta egyszer, tüszőrepedéskor kiszabadul a petesejt.

A pubertást megindító tényezők nem csak hormonális természetűek. A pubertás első jeleinek mutatkozása döntően a genetikai tényezőktől függ, de szerepet játszanak benne szociális, gazdasági tényezők is.

Mi a szerepe a különböző hormonoknak pubertás idején?

A nőknél az ösztrogének képviselik a legjelentősebb hormoncsoportot. Ezek szintje a pubertás során fokozatosan emelkedik.

Elősegítik a mellek növekedését, a szőrzet kialakulását (a férfi-hormonokkal együttesen), a nemi szervek megváltozását, a menstruációs ciklus beindulását. A növekedési hormonnal és az inzulinnal együtt jelentős szerepet játszanak az akcelerációban, majd az egyes csontok növekedésének megállásában, s végül a zsírelosztásban az alsótesten, vagyis a nőies külső kialakításában.

A progeszteron csak az első menstruációk után jut némi szerephez, de igen kis mennyiségben képződik. Az első menstruáció után körülbelül két évvel kezdi a petefészek szabályosabban termelni. A férfihormonokat egy időben termelik a mellékvesék és a petefészkek. A szőrképződésben játszanak szerepet.

Ez a még nem tökéletes hormonműködés okozza ebben a korban a szabálytalan ciklust, a bőséges vérzéseket, a fehér folyást, a mellek hirtelen és fájdalmas feszülését, az esetleges személyiségzavarokat stb.

994
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]