Milyen fő változások zajlanak le a pubertás alatt?

985
HOZZÁSZÓLÁS:

Az első menstruációk jelentkezése csak a pubertás érettségi fokát jelenti és nem a kezdetét vagy a végét. Az anyaságra való felkészülés érdekében a fiatal lány szervezetének még át kell esnie egy komoly átalakuláson, amely az első menstruáció előtt már elkezdődik és azon túl is folytatódik.pubertas

A pubertás indulása és lefolyásának gyorsasága egyénenként változó. Egy bizonyos: az esetek 99%-ában az első jelek 9-14 éves korban jelentkeznek.

Melyek a legfontosabb pubertáskori változások?

Egyesek láthatók, sőt látványosak, mint például a másodlagos nemi jellegek kialakulása vagy az ugrásszerű növekedés; mások csendesebbek, mint például a nemi szervek növekedése.

A MÁSODLAGOS NEMI JELLEGEK

A pubertás egészen korai megnyilvánulása majdnem mindig az emlőkön észlelhető. A kis „emlőcsírákból” elinduló fejlődés szakaszosan megy végbe, 4-5 év alatt.

Néhány esetben aszimmetrikusan fejlődik, de ez a mindennapos jelenség nem ok a nyugtalanságra. Főleg a jobb mell indulhat korábban fejlődésnek.

Fiúknál először a herék kezdenek növekedni. A szeméremtesti szőrnövekedés (fanszőrzet) az emlők fejlődését követi, és 3 év alatt kialakul a felnőttekéhez hasonló háromszögű forma.

A hónalji szőrzet növekedése a pubertás késői szakaszában észlelhető.

Az egyéb változások jóval diszkrétebbek és nem is tartoznak a szorosan értelmezett másodlagos nemi jellegek közé. Ilyenek a test szőrzetének a felnőttekéhez hasonló alakulása, főleg a végtagokon, az aknék (pattanások, mitesszerek) megjelenése a bőrön, a hang mélyülése, a verejtékmirigyek fokozott működése miatt a test illatának megváltozása, a medence szélesedése, a zsírszövetek átrendeződése.

A NÖVEKEDÉS

Tízéves kor körül a növekedés ritmusa hirtelen felgyorsul és a menstruáció jelentkezésekor eléri a maximumot. Ez akkor következik be, amikor a termet, ha nem is véglegesen, de stabilizálódott.

A testmagasság, hasonlóan a szem színéhez, bizonyos mértékig örökletes, genetikailag meghatározott tényezőktől függ. Ugyanakkor 110 évre vonatkozó statisztikák 10 évenként átlagosan 3 cm-es növekedést állapítanak meg.

A NEMI SZERVEK

A nemi szervek fejlődése kevésbé feltűnő és gyakran észrevétlenül zajlik. A pubertás során nyerik el végleges formájukat: a szeméremtest, mely gyermekkorban függőleges, a medence táguló mozgását követve horizontálissá válik.

A nagyajkak befedik a kisajkakat, pigmentálódnak, zsírszövettartalmuk fokozódik. A csikló növekszik, érzékennyé, izgathatóvá válik.

A méh mind hosszában, mint szélességében növekedik, 17 éves korban 5-6 cm hosszú. A méhnyak tojásfehérje küllemű nyákot termel.

A petefészkek alakjukat megőrzik, de megnagyobbodnak. A tüszők fejlődése megkezdődik, tüszőhormont (ösztrogént) is termelnek, de tüszőérés, tüszőrepedés nem következik be.

Ezek a tüszők elsorvadnak. A termelt ösztrogén mennyisége még nem elegendő menstruációhoz. A hüvely nyálkahártyája rózsaszínű, vastagabb és nedves.

985
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]