Mit nevezünk másodlagos menstruációs fájdalomnak?

961
HOZZÁSZÓLÁS:

A fájdalmas menstruációnak két csoportját különböztetjük meg.

A menstruációs görcs lehet elsődleges vagy másodlagos – Utóbbiról olvashat bővebben!

Másodlagos fájdalmas menstruáció

Másodlagos fájdalmas menstruációnak nevezzük azon kismedencei fájdalmakat, amelyeknek kiváltó oka nem maga a menstruáció.

A másodlagos fájdalmas menstruációs fájdalom általában már a menstruációs vérzés előtt jelentkezik, és általában tovább is tart. Például több nappal a menstruációs vérzés előtt kezdődik, a menstruáció alatt kifejezetten súlyossá válik, vagy menstruációs vérzés után is néhány napig jelentkezik.

A fájdalmas menstruáció kórisméje

A fájdalmas menstruáció diagnosztikájában különböző vizsgálóeljárások és tesztek használatosak. A pontos kórisme (diagnózis) felállításához az orvos részletes, a menstruációs ciklusokat érintő kórelőzmény-felvétel után lát hozzá.

Ezt követően rutin nőgyógyászati vizsgálat történik annak megállapítására, hogy a kismedencei szervekben tapintási eltérés található-e. Az ultrahangvizsgálat során a kismedencei szervek anatómiai viszonyai még pontosabban vizsgálhatók.

A másodlagos fájdalmas menstruáció leggyakoribb okai:

  • Endometriózi (Bővebben az endometriózisról >>>)
  • Mióma – Améhizomzat jóindulatú göbös burjánzása, amely történhet a méh ürege felé, a méhfalban vagy a hasüreg felé. Egyértelműen jóindulatú folyamat, azonban menstruációs görcsöket, továbbá erős és elhúzódó menstruációs vérzést okozhat (Olvasson tovább a miómáról >>>)
  • Kismedencei gyulladásos megbetegedések alatt a méh, a petevezeték vagy a petefészkek fertőzéses megbetegedését értjük. Az esetek többségében a gyulladás szexuális úton terjedő fertőzés következménye.
  • A méhen belüli fogamzásgátló eszköz a nem kívánt terhesség megakadályozását szolgálja. Az eszköz azonban időnként kismedencei fájdalmat, görcsöket okozhat, a meglévő panaszokat időnként fokozhatja.

A kezelés:

Néhány esetben a pontos kórisme felállításához hasűri vizsgálat szükséges. Ezt nevezzük hastükrözésnek (orvosi nyelven laparoszkópia). A hastükrözést altatásban végezik, megfelelő műtéti előkészítést követően: A köldökgyűrűben ejtett kis metszésen át egy üvegszál optikás eszköz kerül a hasüregbe, amelynek segítségével a kismedencei szervek megtekinthetővé válnak.

Sok esetben az orvos megtalálja a fájdalmas menstruáció okát, de néhány esetben a kiváltó ok ismeretlen marad. A vizsgálati eredmények alapján az orvos dönt a gyógyszeres kezelés módjáról.

961
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]