Hogyan zajlik le a női menstruációs ciklus?

1098
HOZZÁSZÓLÁS:

A menstruációs ciklus a tüszőrepedés alapján két különböző fázisra osztható.menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-07

A FOLLIKULÁRIS VAGY TÜSZŐREPEDÉS ELŐTTI FÁZIS

A menstruáció jelentkezésével kezdődik és a tüszőrepedés pillanatában fejeződik be. Időtartama egyénenként változó. 28 napos ciklus esetén 14 nap, de lehet valamivel rövidebb is.

Olyan asszonyok esetében azonban, akik ritkábban menstruálnak, jóval hosszabb. Ez az a fázis, melyben a folliculus-stimuláló hormon, az FSH hatására növekedik és érlelődik a kiválasztott tüsző. (A ciklus kezdetén több tüsző is „megpróbál” fejlődni, de általában csak egy képes teljesen megérni.)

Nem tudni, hogy miért éppen erre esik a választás és nem egy másikra. E tüsző(k) belsejében képződik az ösztrogén (illetve ösztrogének, mert többféle van belőlük) és fokozatosan a vérkeringésbe kerül.

Minél több tüsző indul fejlődésnek és minél nagyobbra növekszik, annál több ösztrogén termelődik. A maximális szintet 24 órával a tüszőrepedés előtt éri el. A 20-25 mm-es tüsző érettnek tekinthető. Tehát alkalmas a megrepedésre.

Megjegyzés: Ezen egész fázis során az ébredési hőmérséklet elméletileg 37 °C alatt van.

28 napos ciklus esetén kb. a 14. napon következik be. Általában 12-14 nappal előzi meg a következő menstruációs ciklus kezdetét.

A tüszőrepedés két hormon, az agyalapi mirigyből (hipofízisből) származó FSH, főleg azonban az LH, luteinizáló hormon összehangolt működésének az eredménye. Ez utóbbi hormon szintje 36 órával a tüszőrepedés előtt meredek kiugrást mutat.

A tüsző megnő, éretté válik és tüstént megreped, ekkor kiszabadul a petesejt, melyet azonnal befog a petevezeték. A kiürült tüszőn, a repedés helyén kicsi, szabad szemmel is látható heg marad.

Megjegyzés: Az ébredési hőmérséklet görbéjén a tüszőrepedés 1-2 nappal megelőzi a testhőmérséklet emelkedését. 

A TÜSZŐREPEDÉS UTÁNI VAGY LUTEÁLIS FÁZIS

A luteális fázis azonnal követi a tüszőrepedést. Időtartama állandónak tekinthető, mert többé-kevésbé követi a sárgatest élettartamát, mely általában 12-14 nap. Hogy fennmaradjon a harmónia ebben a szakaszban, a sárgatest által termelt hormonok között finom egyensúlynak kell uralkodnia.

Megjegyzés: A progeszteron az ébredési hőmérsékletet néhány tized fokkal 37 °C fölé emeli, de közvetlenül a menstruáció előtt a hőmérséklet süllyedése észlelhető.

MEGJEGYZENDŐ:

A menstruációs ciklus működése három, jól elkülöníthető tényezőtől függ.

  • A hipotalamusz, mely az agyban helyezkedik el és érzékeny minden pszichikai ingerre, az egész rendszeregyüttest irányítja. Szabályos időközönként felszabadítja az LHRH-nak nevezett anyagot, mely stimulálja az alatta elhelyezkedő agyalapi mirigyet.
  • Az agyalapi mirigy (hipofízis), közvetlenül irányítja a petefészkeket a gonadotrop hormonjaival: az FSH-val és LH-val.

A petefészkek erre a stimulusra kétféle módon reagálnak:

  • minden hónapban felszabadítanak egy petesejtet (mely a születendő csecsemő genetikai örökségének a felét tartalmazza);
  • két női hormont termelnek: az ösztrogéneket és a progeszteront. Az ösztrogének szerepe rendkívül lényeges: a progeszteron támogatásával lehetővé teszik, hogy a nemi szervek, főleg a méh, a feladatukat elvégezzék. Ezen felül képesek fékezni vagy élénkíteni a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet a vér hormonszintjétől függően, valamint a női ciklus szabályozásában is fő szerepet játszanak.
1098
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]