Hogyan szüneteltethetjük, provokálhatjuk és módosíthatjuk a menstruációt?

1185
HOZZÁSZÓLÁS:

A nőt a menstruációs ciklus ritmusa századokon át sérülékennyé tette, és emiatt a férfihoz való viszonyában alsóbbrendűnek ítélték. Amióta visszaigényelte – és bizonyos sikerrel meg is tartotta a férfival való kapcsolatában az egyenlőséget, a modern nő igyekszik testének béklyóiból kiszabadulni és többé nem fogadja el a menzesszel járó hátrányokat.menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-19

Jelenleg a menstruáció mechanizmusa ismert, megjövetelének időpontja előbbre hozható vagy késleltethető, mennyisége és esetleges fájdalmassága csökkenthető. Röviden: a menstruáción képesek vagyunk uralkodni.

A menstruáció átmeneti szüneteltetése

A véralvadási zavarban, endometriózisban szenvedők (akik számára minden menstruáció jelentős és néha ellenőrizhetetlen vérveszteséget jelent) vagy az olyan nőgyógyászati betegek, akiknél a menstruáció állapotuk rosszabbodását idézheti elő, átmenetileg rászorulhatnak a ciklusos vérzés szüneteltetésére.

Ez hormonkészítményekkel történik, melyek veszélytelenek ugyan, de a mellékhatásoktól nem mentesek. Ilyenek a tartósan szedhető progesztatív készítmények, a férfi-hormonszerűségek, a danazol, az LHRH-szerű készítmények, melyek nemcsak a petefészek működését képesek blokkolni, hanem a méh nyálkahártyájának lelökődését is meg tudják akadályozni.

A menstruáció provokálása

Akinek nincs sem ciklusa, sem menstruációja, akár fiatal, akár kissé korosabb, annál a két női hormon – az ösztrogén és a progeszteronkombinációjával könnyen kialakítható a művi ciklus. A legelterjedtebb példák erre a fogamzásgátló tabletták és a klimaktériumban a helyettesítő hormonkezelés.

A menstruáció időpontjának módosítása

Esküvő, utazás, vizsga vagy sportverseny alkalmával a nők tartanak a váratlan menstruációtól. Gyógyszeres beavatkozással lehetséges előbbre hozni vagy késleltetni az időpontját. De csak indokolt esetben célszerű élni a lehetőségei.

Tudnunk kell, hogy a hormonális kezelés megszakítása -legyen az fogamzásgátló tabletta vagy egyéb – megvonásos vérzést vált ki.

Ha a hormonkezelést idő előtt abbahagyja, a menstruáció is idő előtt fog lezajlani, viszont ha a hormonkezelést időn túl folytatja, a menstruáció időpontja is későbbre tolódik. Hogy mit és meddig szedjen, azt feltétlenül bízza az orvosára, aki pontosan fogja önt tájékoztatni és irányítani. Legyen nagyon körültekintő, mert ha két- vagy háromfázisú tablettákat szed, kiábrándító eredményt kockáztat.

1185
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]