Mi a ciklusdiagnosztika célja?

1172
HOZZÁSZÓLÁS:

A ciklusdiagnosztika célja annak megállapítása, hogy a vélhetően infertilis (‘terméketlen’) nő petefészkei szabályosan termelik-e a petesejteket és a méh¬nyálkahártya érését szolgáló hormonokat.

Az alábbi módszereket célszerű egymás mellett, és nem egymás helyett alkalmazni:

A méhnyaknyák vizsgálata

A tüszőhormonok hatására, a középidő közeledtével, a méhnyak nagy mennyiségben választ el kristálytiszta, áttetsző, a spermiumok számára átjárható nyákot.

A nyák az ovulációt közvetlenül megelőző időszakban híg, 10-12 cm-ig is nyújtható, beszárítva, mikroszkóp alatt páfránylevél-rajzolatot mutat. Ovulációt követően a sárgatest által termelt progeszteron hatására a nyák besűrűsödik, mennyisége csökken, mindössze 1-2 cm-ig nyújtható. Ilyenkor a nyák nem mutat páfrány¬levél-rajzolatot, helyette jellegzetes cipószerű nyákrögök láthatók mikroszkóp alatt.

Az ovuláció hiányát bizonyítja, ha a nyák közvetlenül a menstruáció előtti napokban páfránylevél-rajzolatot és fokozott nyújthatóságot mutat.

A sárgatestfázis elégtelenségére utalhat, ha a havivérzést megelőzően, a beszárított nyák foltokban páfránylevél-rajzolatot, más területeken pedig a luteális fázisra (ovulációtól a következő vérzésig tart) utaló rögöket mutatja.

A méhnyálkahártya szövettani vizsgálata

Ha a menstruáció előtti napokban végzett szövetvizsgálat során a méhnyálkahártya tüszőfázisra jellemző proliferációs képe látható, az ovuláció biztosan nem következett be. Szövettani vizsgálattal a sárgatestfázis zavarai is jól kimutathatók

Vérvizsgálat

A ciklus második felében végzett vérvizsgálat révén a sárgatestfázis hiánya, vagy elégtelensége biztosan igazolható.

A luteális fázis zavarainak megítélésére a szövettani vizsgálat érzékenyebb, ez viszont mű¬téti beavatkozást jelent, így valamivel veszélyesebb is.

Hormoncitológia

A hüvely hámja, az endometriumhoz hasonlóan, a ciklikus hormonális változásokra szövettani változással reagál. A levált hüvelyhámsejtek sorozatos mikroszkópos vizsgálatával a ciklus pontosan nyomon kö-vethetó’ és az esetleges zavarok kórismézhetóTc

Ultrahang vizsgálat

A korszerű, nagy felbontó képességű ultrahang készülékekkel a tüsző érése jól megfigyelhető. A follikulus (tüsző) eltűnése megtörtént ovulációra utal.

Vizeletvizsgálat

Ma már a gyógyszertári forgalomban is kaphatók olyan tesztcsíkok, melyek segítségével az ovuláció napja 90%-os találati pontossággal meghatározható.

A sárgatestérést serkentő hormon (LH) vérszintje az ovuláció előtt kb. 48 órával jelentősen megemelkedik és a vizeletben megjelenik. A tesztcsíkon, LH jelenlétében, a vizelet szabad szemmel is jól megítélhető elszíneződést vált ki.

Az ovuláció jelzésére szolgáló vizelettesztek jó szolgálatot tehetnek a közösülés vagy mesterséges ondófelhelyezés célszerű időpontjának meghatározásában. A sárgatestfázis zavarainak kimutatására viszont kevésbé alkalmasak.

1172
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]