Amit tudni érdemes a női ciklus szabályozásáról

1098
HOZZÁSZÓLÁS:

Az agyalapon található hipotalamusz naponta sokszor, változó gyakorisággal és mennyiségben gonadotrop hormonokat felszabadító hormont {Gn-RII= gonadotropin releasing hormon) bocsát ki. Ez, a ciklus első szakaszában, a hipofízisből tüszőérést serkentő hormont (FS//=follikulusokat stimuláló hormon) szabadít fel.menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-09

Ez indítja be a petefészkekben a petesejteket tartalmazó tüszők (follikulusok) fejlődését.

Mi történik a ciklus további részében?

A tüszők tüszőhormonokat (ösztrogéneket) termelnek, melyek felépítik és megvastagítják a menstruáció kapcsán lelökődött méhnyálkahártyát (proliferációs fázis).

Az emelkedő ösztrogénszint gátolja az FSH-termelést (negatív visszajelzés vagy „feed-back”), majd a középidő közeledtével kiváltja a hipofízisből a sárgatestérést serkentő hormon {LH= luteotrop hormon) termelését.

Az LH-szint a középidőben hatalmas csúcsot ír le. Ez felelős a megérett tüsző megrepedéséért. A tüsző megrepedése során kiszabaduló folyadék a petesejtet mintegy átmossa a petevezetékekbe. A megrepedt tüsző helyén bevérzés jön létre (vérzéses test, korpusz hemorragikum), melyben hamarosan sárga festékanyag rakódik le, ez a sárgatest (korpusz luteum), és ismét hormonokat termel.

A sárgatest legfontosabb hormonja a progeszteron, mely a méhnyálkahártya mirigyes átalakítását végzi, alkalmassá teszi e megtermékenyített petesejt befogadására. Amennyiben fogamzás nem jön létre, úgy a sárgatest visszafejlődik, a méhnyálkahártya hormonhiány miatt elsorvad és kevés vérzés kíséretében lelökődik (menstruáció).

Ha a petesejt megtermékenyül, a méhlepény (placenta) előszerve (korion) az LH-hoz hasonló hormont, a HCG-t (humán chorialis gonadotropin) választja ki. Ez túlélésre serkenti a sárgatestet, melynek progeszterontermelése folytatódik, biztosítván a beágyazódáshoz szükséges hormonális miliőt.

A sárgatest a terhesség 10. hetéig termeli a progeszteront, melyet a terhesség 6. hetétől a méhlepény is termelni kezdi. A 6-10. hét között a méhlepény tehát átveszi a sárgatesthormon-termelés feladatát (luteoplacentáris shift).

1098
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]