Amit az amniocentézis kapcsán tudni érdemes

924
HOZZÁSZÓLÁS:

Az amniocentézissel (magzatvíz vizsgálata) vett magzatvízminta lehetővé teszi, hogy az orvosok „bekukucskáljanak” a várandós anya szervezetébe, és ellenőrizzék a fejlődő magzat egészségét. 

A magzatvíznek nevezett folyadék veszi körül a magzatot az anyaméhben. Mivel ez magzati sejteket tartalmaz, a vizsgálatból fontos adatok nyerhetők a prenatális (Jelentése: “méhen belüli”, “születés előtti”) diagnosztika számára.

A vizsgálatnak ugyanakkor megvannak a korlátai is: csak bizonyos fejlődési rendellenességek előrejelzésére alkalmas, és hordoz némi mérlegelendő kockázatot.

Mit árul el a vizsgálat?

  • A magzatvíz-mintavétel közel 100%-os pontossággal kiszűri a kromoszómahibákat, pl. a Down-kórt.
  • Bizonyos genetikai rendellenességeket is jelezhet a magzatban, pl. velőcső-záródási rendellenességet vagy egy hiányzó enzimet, ami gátolja a magzat agyának vagy gerincvelőjének fejlődését.
  • Olykor a terhesség késői szakaszában alkalmazzák a magzat tüdőfejlődésének vizsgálatára, ha koraszülés várható.
  • A vizsgálat RH-összeférhetetlenség (az anya RH negatív, a baba RH pozitív)  esetén alkalmas lehet a magzat meg-figyelésére. Az amniocentézisnek köszönhetően az RH-összeférhetetlenség idejekorán felismerhető, így megfelelő intézkedéseket lehet tenni a baba egészségének megóvása érdekében.
  • A vizsgálati eredmények segítséget nyújt-hatnak a szülőknek annak eldöntésében, hogy vállalják-e a további terhességet, illetve lehetővé teszik, hogy fel tudjanak készülni az esetleges problémákra.

Kockázatok

Az amniocentézist általában a terhesség 14-18. hetében végzik. A 15 perces eljárás során egy rendkívül vékony tűt szúrnak a hasfalon keresztül a méhbe, és mintát vesznek a magzatvízből.

A kockázatok csökkentése érdekében a vizsgálatot az orvos ultrahangos ellenőrzés mellett végzi: képernyőn figyeli a tű helyzetét.

Egyesek enyhe görcsöt éreznek az eljárás alatt vagy után. A minta elemzése 2-4 hetet vesz igénybe.

Szövődmények ritkán adódnak, és minél tapasztaltabb az orvos, annál kevésbé valószínű, hogy ilyesmi előfordul. A vizsgálat azonban még így is növeli az anyánál a fertőzés, a hüvelyi vérzés és a magzatvízszivárgás veszélyét.

Az elvetélés kockázata elenyésző!

A vizsgálat előtt az orvos minden esetben felvilágosítja a párokat a fennálló veszélyekről és a vizsgálati eredmény összes lehetséges következményeiről.

A távlatok:

Fejlesztés alatt állnak olyan vérvizsgálati és ultrahangos módszerek, amelyek a jövőben feleslegessé tehetik az amniocentézist.

Ezeket a kockázattal nem járó vizsgálatokat a terhesség korábbi szakaszában lehet majd elvégezni, így a fontos információk hamarabb rendelkezésre állhatnak.

924
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]