A kimerítő edzés valóban hatással lehet a ciklusra?

1131
HOZZÁSZÓLÁS:

A rendszeres és kimerítő testedzés hatására a havi ciklusok száma csökkenhet, vagy a havivérzés teljesen el is maradhat (például táncosoknál, hosszútávfutóknál). Még nem teljesen ismert, hogy a testgyakorlás hogyan hat a havi ciklusra. Az bizonyos, hogy a zsírréteg nagymértékű csökkenése, a stresszállapot, a női nemi hormonok szintjének csökkenése is szerepet játszik a folyamatban.

Különösen a futónők körében figyeltek meg gyakran havivérzéses rendellenességeket. A lefutott kilométerek száma jelentős tényezőnek tűnik, mivel egyes sportolóknál már heti 40-60 km futás esetén a havivérzés zavara jelentkezett, míg másoknál csak heti 80-120 km teljesítése esetén maradt el a havibaj. Ez utóbbi versenyzőknél a lefutott táv csökkentése esetén a havivérzés ismét rendszeressé vált. menstruacios-ciklus-gorcsok-07

Természetesen egy átlagosan sportoló nőnél nem szabad megnyugodni, hogy a havi ciklus rendellenességét csak a sportolás okozza! A vérzészavar okát alapos orvosi vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni! – Ha az orvos másképpen nem rendeli, a testedzés a továbbiakban is folytatható.

A kimerítő edzések mellett egyes fogamzásgátló módszerek is befolyásolhatják a havivérzést:

  • Fogamzásgátló tabletta: A fogamzásgátló tablettát szedő nők havivérzése rendszeresebb, kevésbé erős, valamint a vérzés rövidebb ideig tart, mint a fogamzásgátló tablettákat nem szedőké. A havi ciklus során jelentkező görcsök is enyhébbek. A fogamzásgátló tabletta szedésekor előfordulhat a ciklus közepén ún. “áttöréses vérzés”. A tabletta szedését ekkor sem kell abbahagyni, viszont ajánlott felkeresni a nőgyógyászt.
  • Méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”): A méhen belüli fogamzásgátló eszköz felhelyezése után előfordulhat, hogy a havivérzés erősödik, ami általában nem jelent komoly problémát, azonban előfordulhat, hogy az eszközt el kell távolítani. A méhen belüli eszközt használó nők egy részénél erősebb, havivérzéssel összefüggő görcsök is jelentkezhetnek.
    Még szülés előtt álló nőknél a méhen belüli eszköz használata kevésbé tanácsos!
1131
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]